Hardware > Depanari Hardware si Software

Placa de baza sau procesor?

(1/3) > >>

dandanf:
Se da o placa de baza Epox, cu un cod de eroare „FF”. Nu booteaza, nu apare imaginea pe monitor, nu scoate niciun beep. Ventilatoarele si cooler-ul cpu se invart fara probleme. S-au verificat toate componentele din sistem, in afara de procesor si placa de baza.
Intrebari:
1 Presupunand ca placa de baza e de vina si s-a defectat (bios corupt, condensatori etc), procesorul se mai incalzeste sau nu?
2. Cum as putea sa-mi dau seama daca e placa sau procesorul, in afara de a baga nasul in unitate? (a stat intr-o camera in care s-a fumat continuu, si e greu sa spun daca miroase a defectiune sau de la tutun).
3. Urmele de procesor prajit pot aparea si pe suprafata interioara, de contact?

Precizari importante: placa avea alt cod inainte de a-i schimba cooler-ul la procesor si de a scoate tensiunea din placa (A6 parca), despre a carui semnificatie n-am gasit nimic pe net la momentul respectiv.
Se poate arde procesorul daca are radiatorul pe el (fara ventilator) si e pornit doar de proba?

Dupa cum se observa, sunt multe dileme. Problema s-ar putea sa fi fost minora, dar pentru ca am analizat alte aspecte, ma tem sa nu fi dat peste cap intregul sistem (bios corupt, condensatori defectati). >:(

Orice sugestie e mai mult decat binevenita! Multumesc!  r:

Pamico:
Procesorul se incalzeste da, prin simplul fapt ca e alimentat. Daca ai umblat la procesor si nu i-ai schimbat pasta termica, exista riscul sa-l prajesti. Problema ta nu e la procesor, e ori la placa de baza, ori la memorii. Daca sunt condensatori umflati pe placa de baza, iar e nasol, pentru ca trebuie schimbati si e destul de complicat. Si asta poate fi o cauza. Desi acum daca asta a fost cauza, e tardiv, nu prea ai ce face! :(

Ai grija cu pasta termica, e cruciala. Si nu orice pasta, una de calitate. Citeste aici, am explicat ce si cum: You are not allowed to view links. Register or Login

Ca idee, vechea mea placa de baza a fost tot un Epox, care a murit la datorie dupa vreo 6 ani, cu acelasi mesaj FF, se dusese chipsetul southbridge. :(
Asta e, mai crapa! Cred ca te paste (ca tot vine Pastele), un calculator nou! :)

Bafta! Imi dai de stire ce ai facut!

dandanf:
Povestea de fata e ceva mai lunga.  :blank:
Sistemul de care am vorbit nu-mi apartine. E al unui amic care s-a plans ca nu i se mai deschidea sistemul de operare. Adica se incarca Windows-ul si ramanea blocat. Si, prin urmare, nu avea acces la desktop. Ideea e ca a fost adus in alta locatie si montat pe un alt monitor, care nu reusea sa se conecteze la unitate. Am presupus si eu ca ramii sunt de vina, dar oricat i-am mutat pe rand pe sloturi, nu am reusit sa fac monitorul sa-mi afiseze vreo imagine. Si, pentru ca unitatea nu fusese corespunzator ingrijita (curatata periodic de praf si intretinuta cum trebuie), am fost eu nevoit sa iau fiecare piesa in parte si s-o scap de praf si mazga. Un intreg paradis al mizeriilor, de aceea m-a si mirat ca mai functiona (am spus anterior ca a stat intr-un mediu toxic, cu mult tutun si aer inchis). Am scos bateria cmos, am scos jumperii de resetare bios si, dupa ce am eliberat placa de tensiune, codul s-a schimbat in FF. Am luat piesele in custodie (hard, rami, placa video) si le-am verificat pe propriul sistem, avand o configuratie compatibila. Iar banuielile se confirmasera, pentru ca o placuta de rami de 256 mb era defecta. Doar cea de 512 mb functiona si, fiind amandoua montate, probabil se crease un conflict in sistem, care a declansat blocajul. Celelalte piese sunt functionale. Ulterior am luat si unitatea cu placa de baza si procesor, ca sa inteleg in detaliu care e problema. Amicul mi-a povestit ca cineva umblase la procesor (probabil sa puna pasta), iar unul din piciorusele de pe placa de fixare ferma a cooler-ului s-a rupt. Cu toate acestea, radiatorul a parut prins foarte bine pe procesor, deci ma gandesc ca nu aici ar fi problema. In schimb, pasta era localizata si in exteriorul zonei in care se pune in mod normal, ceea ce m-a facut sa cred ca si procesorul ar putea fi afectat. In concret, vorbim de un AMD Athlon care, spre deosebire de un Intel P4 pe care pasta se poate pune pe o suprafata mai mare, la procesorul de care fac vorbire exista un spatiu central, ca un dreptunghi pe care se poate aplica pasta. Desfacand cooler-ul, am vazut ca pasta depasea aceasta zona si nu stiu daca nu cumva si asta a afectat. Am atasat o poza cu un cpu pe care am evidentiat si zona externa unde era localizat excesul de pasta
You are not allowed to view links. Register or Login

Cat despre condensatori, nu am observat niciunul bombat, dar am descoperit un condensator care se clatina. E pozitionat langa rami si probabil manevrarea lor a provocat, din neatentie, atingerea lui. Poate fi si asta o cauza a defectiunii, nu?
Vreau sa adaug faptul ca pe placa de baza mai era montat un ventilator mic, ce nu se invartea (mazga si praf) si poate e southbridge-ul de care vorbesti tu. Am atasat o poza spre cercetare vizuala.

You are not allowed to view links. Register or Login

Am testat placa cu o sursa de-a mea, iar rezultatul a fost acelasi. Ceea ce pot eu sa mai verific este sursa lui montata la sistemul meu, pentru a putea spune daca si ea are probleme sau nu.
Ce pot face in continuare? Sa scot cmos, jumperii, procesorul si sa le pun inapoi (cu tot cu radiator si ventilator)?
Se impune oare cumpararea unei alte placi de baza, putand concluziona ca i-a venit timpul? (are mai mult de 6 ani).

Multumesc pentru raspuns!

Pamico:
In primul rand calculatoare se sufla de praf. Atentie! Nu se trage, se sufla cu aspiratorul sau la un compresor! Niciodata, dar niciodata nu stergi componentele. La procesor nu se umbla decat daca e nevoie, adica da semne, mai exact se incalzeste excesiv! Niciodata nu se scoate bateria de la BIOS. Exista jumper dedicat pentru asa ceva!

Atentie la suportul procesorului! Coolerul ca si vasilina aia termica sunt vitale! Daca coolerul nu calca bine pe procesor si nu are o planeitate desavarsita, exista riscul sa se duca procesorul. Atentie la pastila procesorului. Partea aia de deasupra pe care sta coolerul e din sticla, sa nu o cioblesti, ca arunci procesorul! Pasta pui cat marimea unei gamalii de chibrit, exact in mijlocul pastilei. Inainte curata pasta veche cu un bat de urechi. Aia din poza care e in surplus! Meseriasi aia care au pus pasta, vai mama lor.

Condensatorul ala de langa memorii care se misca (daca se misca rau), posibil sa aiba un picior smuls. Daca e asa trebuie schimbat. Daca ai testat placa cu sursa ta si face la fel, e clar, e placa. Nu scoate BIOS-ul, ca-l scoti degeaba. Odata ce ai facut reset de BIOS e ca si cum l-ai scoate. Nu se face asta niciodata! Inca o chestie, nu scoate procesorul din soclu, il cureti acolo, loco. Nu mai pune memoria aia daca e defecta!

Din punctul meu de vedere, as lua alt calculator second cu mult mai bun decat ce are respectiva persoana acum! E prea depasit ca sa-ti mai bati capul cu el. Il carpesti pe o parte, crapa in alta! Eu unul nu cred ca ii mai dai de cap la placa aia. Totusi iti urez bafta!

danypaulo:
salut!! Am o placa de baza P5E si as dori sa stiu daca procesorul PC Intel Core 2 Quad Q9650 este compatibil cu placa mea de baza. Multumesc!!

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Sitemap 
Go to full version
Mobile View