Categorie General > Stiinta si Tehnologie

Oamenii de stiinta la un pas de clonarea umana

(1/1)

Pamico:


Desi in cazul clonarii umane se pune problema de etica, iata ca oamenii de stiinta de la Institutul de Cercetare pentru celule stem din cadrul CHA Health Systems din Los Angeles si Universitatea din Seul, sunt cu un pas mai aproape de clonarea umana.

Folosind celule recoltate din pielea a doi barbati adulti, unul in varsta de 35 de ani, iar celalalt in varsta de 75 de ani, acestia au creat embrioni cu ADN-ul perfect clonat al celor doi donatori. Cercetarile privind procesul de clonare se stie ca au inceput cu mult timp in urma, iar primul experiment incheiat cu succes a fost vestita oaie Dolly. De la acel experiment reusit si pana in prezent, cercetarile nu au evoluat spectaculos, in afara faptului ca a mai fost clonat un soarece dintr-o singura picatura de sange, in plus oamenii de stiinta invatand cum sa transforme celulele stem in celule ale creierului in laborator.

Niciun pas insa legat de clonarea umana, pana de curand. Si asta datorita faptului ca astfel de experimente sunt interzise in multe tari si in plus nici nu este un lucru usor de realizat. Anul trecut oamenii de stiinta au reusit sa creeze in laborator celule stem din celule de piele recoltate de la copii, dar nu erau siguri ca acest procedeu va avea succes si in cazul persoanelor adulte, ale caror celule se schimba odata cu varsta. Ca sa confirme sau sa infirme aceste banuieli, cercetatorii au trecut la urmatorul pas. Astfel, au recoltat nuclee din celule de piele de la doi barbati adulti pe care le-au implantat in doua ovule nefertilizate ale caror nuclee au fost inainte eliminate. Apoi ovulele au fost supuse la socuri electrice de mica intensitate care au dus la divizarea celulelor, creand cu succes un blastocist. Un blastocist este o mica acumulare a sute de celule. Cu ajutorul fertilizarii in vitro sau injectate in uter, aceste blastocisturi ar putea deveni fetusi. Insa cercetatorii sau oprit momentan aici, nevrand sa duca experimentul atat de departe.

Acest experiment nu a fost menit sa cloneze o fiinta umana, ci mai mult o perfectionare a ceea ce se numeste clonare terapeutica. Ideea este ca aceasta noua tehnica ar putea fi folosita pentru dezvoltarea celulelor stem adulte, care mai apoi vor putea fi folosite in orice tesut din corp, avand marele avantaj de a nu fi respinse de organism, o problema comuna atunci cand este vorba despre transplantul de organe, de exemplu. Avand in vedere ca unul dintre subiectii experimentului are varsta de 75 de ani, putem trage usor concluzia ca si persoanele in varsta vor putea beneficia intr-un viitor nu foarte indepartat de transplanturi care sa regenereze cu succes anumite parti sau organe ale corpului. Prin aceste procedee, s-ar putea in viitor sa asistam chiar la o prelungire semnificativa a vietii.

You are not allowed to view links. Register or Login

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View