ACEST SITE ESTE DE VANZARE!
Monitoare-LCD OFERTA IT ► SISTEME PC - PERIFERICE IT - COMPONENTE PC Calculatoare-Craiova

Author Topic: ALEGEREA SI AMPLASAREA CORECTA A PLANTELOR DE APARTAMENT  (Read 3917 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Pamico

  • Administrator
  • Membru Erou
  • *****
  • Posts: 3581
  • Reputation: +473/-0
  • Gender: Male
  • With us since: 02/08/2011
    YearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
ALEGEREA SI AMPLASAREA CORECTA A PLANTELOR DE APARTAMENT
« on: September 02, 2011, 08:52:11 AM »
ALEGEREA SI AMPLASAREA CORECTA A PLANTELOR DE APARTAMENT

La alegerea si amplasarea plantelor de interior trebuie sa aveti in vedere aspectele legate de asigurarea microclimatului. Plantele trebuie sa aiba conditii corespunzatoare pentru a creste, inflori sau rodi normal. Factorii de mediu care actioneaza impreuna si direct asupra plantelor sunt lumina, aerul, caldura, apa si hrana. Ei actioneaza tot timpul anului asupra plantei: caldura este factorul hotarator primavara, vara este umezeala aerului si umiditatea solului, iar toamna si iarna este foarte importanta lumina.Casele construite de curand sau cele reconditionate, care au ferestre mari cu geamuri duble pe 2-3 pereti si incalzire centrala asigura o caldura constanta si multa lumina. In casele de tip vechi insa, care au de obicei ferestre mici si sobe pentru lemne sau alte surse de incalzire, se creaza variatii de temperatura si au lumina mai putina.

Alegerea plantelor de apartament

Pentru holurile mai inguste si intunecate, unde patrunde putina lumina naturala aveti de ales intre doua tipuri de plante: plante rezistente la semiumbra, cu crestere verticala (Yucca, Dracaena, etc.), sau plante dirijate in sus sau pedente (iedera, vita de apartament, Clorophytum, Tradescantia, etc.).In camerele de zi, care sunt mai mari si mai bine luminate, puteti amplasa plante de apartament decorative prin frunze sau flori.

Pentru birouri e bine sa alegeti fie plante cu frunzis verde si colorat (Ficus, Aspidistra, Croton, feriga, Yucca, etc.), fie plante cu flori, din familia Bromeliaceelor (Neoregelia, Vriesea, Guzmania, etc.).

In dormitoare plasati plante decorative prin flori care se mentin o perioada scurta atat timp cat sunt inflorite (cyclamen, orhidee, lalele, zambile).

Daca doriti sa aveti flori/plante si in bucatarie, aveti in vedere faptul ca acestea trebuie sa fie rezistente la variatiile de temperatura si la curentii de aer; sunt indicate plante agatatoare, cum sunt iedera, pothos, scindapsus, muscata, si mai ales plantele aromatice si condimentare, ca busuiocul, cimbrul, rozmarinul sau maghiranul.

De asemenea, in baile aerisite si luminoase se pot amplasa plante care prefera umiditatea atmosferica (feriga, bambus norocos, cyperus).

Amplasarea ghivecelor intr-o incapere

Plantele mari si voluminoase trebuie amplasate direct pe podea, in locuri spatioase, pentru a iesi in evidenta si nu in ultimul rand, pentru a avea destul loc sa se dezvolte. Plantele care suporta umbra si semiumbra se potrivesc cel mai bine in colturile incaperilor.Plantele care iubesc lumina trebuie asezate pe pervazul ferestrelor sau intr-un loc unde sa primeasca lumina directa toata ziua, daca e posibil, desi intensitatea luminii variaza pe durata zilei. Daca nu respectati aceasta regula, veti vedea ca planta va creste inclinata spre directia din care vine sursa de lumina, dezvoltandu-se neuniform. Daca insa nu aveti alt loc in care sa o amplasati, se recomanda intoarcerea ghiveciului in directia cu lumina, o data la cateva zile.

Nu uitati ca jaluzelele, perdelele si draperiile trase impiedica patrunderea luminii direct asupra plantelor.
Sursa: gradinamea.ro


Forum Craiova Center - stiri, divertisment, informatii utile, anunturi si multe altele" title="Forum Craiova Center - stiri, divertisment, informatii utile, anunturi si multe altele