Life & Style > LifeStyle

Tipuri de pantofi formali barbatesti

(1/1)

Pamico:
Stil si eleganta!

Tipuri de pantofi formali barbatestiDesi exista nenumarate variatii, pantofii se reduc la doar sase tipuri principale. Fiecare dintre ei se poarta în anumite conjuncturi, alaturi de anumite tipuri de costumatii. Alegerea lor corecta poate face diferenta dintre un barbat bine îmbracat si o persoana a carui stil este alcatuit dupa ureche.

Oxford sunt tipul de pantof formal traditional si destul de permisiv în combinatii vestimentare, chiar daca cel mai bine se asaza lânga pantalonii de costum. Pot fi gasisi într-o gama larga de culori si sunt usor de recunoscut pentru ochiurile de sireturi foarte apropiate unele de altele în partea superioara. Moda a plecat din Scotia si Irlanda de la un tip de gheata din jurul anilor 1800, numita Oxonian, care si-a schimbat designul în timp datorita cerintelor studentilor de la Universitatea Oxford. În Franta li se spune pantofi Richelieu, iar în tarile de origine mai sunt cunoscuti si ca „Balmoral“, denumire data dupa un castel al reginei. Acelasi nume pare a fi folosit frecvent si în SUA.


Perforatiile se gasesc în descrierea pantofilor prin termenul „brogue“ si pot acoperi întreg pantoful sau doar anumite portiuni

Pantofii Oxford pot fi simpli sau decorati în diferite feluri si proportii. Înfrumusetarile sunt date de perforatii facute în pielea bombeului, pe caputa sau pe laterale. În limba engleza, modelele decorate se numesc brogue si variaza de la gauri fine aplicate la marginea bombeului (quarter brogue) pâna la modele „ciuruite“ pe de-a-ntregul (full brogue). O  variatie cunoscuta este modelul Oxford Wing Tip în cazul caruia pielea folosita pentru bombeu se prelungeste pâna la jumatatea talpii.

Derby circula de asemenea sub mai multe denumiri. Gibson sau Blucher sunt numele alternative, cel de-al doilea fiind preluat de la unul dintre generalii prusaci care l-a înfruntat pe Napoleon. În cautarea unei cizme mai comode pentru soldatii sai, Gebhard Leberecht von Blücher facea comanda pentru un model de încaltaminte în care caputele sunt cusute pe deasupra lateralelor. Au aparut astfel pantofii Derby, considerati mai putin eleganti decât modelul Oxford si usor de recunoscut (în unele cazuri) pentru distanta mai mare dintre gaurile pentru sireturi si coaserea caputei pe deasupra lateralelor.


Derby sunt considerati mai putin eleganti decât pantofii Oxford.  Diferenta este data de coaserea caputei (partea de material care contine gaurile de sireturi) pe deasupra partilor laterale ale pantofului.

În cazul Loafer-ilor recunoasterea nu se mai bazeaza pe pozitionarea siretului, ci pe absenta lui. Mocasinii sunt pantofi prezentati în Norvegia în mijlocul anilor ’30 si, în mod paradoxal pentru evolutia lor ulterioara, purtati de vacari care îi foloseau ca încaltari extrem de practice, usor de tras pe picior si la fel de usor de scos. Statele Unite i-au considerat pantofi formali, în timp ce în Europa au fost întotdeauna purtati cu ideea clara ca sunt parte a genului vestimentar casual. De altfel, termenul de loafer însusi poate fi tradus ca „trântor“, persoana care nu face nici macar efortul de a se lega la pantof, un comod incurabil.


Loafer-ii traiesc o mica drama în Europa, unde nu au reusit niciodata sa fie considerati pe deplin pantofi formali. Peste Ocean, o talpa subtire si un vârf rotunjit alaturi de o prelucrare lucioasa a pielii îi aduc fara probleme în categorie.

Pantofii cu catarama se numesc Monk si, desi sunt considerati mai putin eleganti decât Oxford, au sanse sa arate mai bine în timpul unei întâlniri de afaceri decât o pereche de Derby. Numele defineste si provenienta lor: o încaltaminte specifica adeptilor robei monahale, calugarilor care încaltau pantofi simpli, comozi si durabili care se prindeau de picior prin intermediul unei catarame.Ghetele sunt prelungirea peste glezna a pantofilor din exemplele precedente, putând fi gasite atât în model Oxford, cât si ca perechi cu design Derby. Sunt o categorie aparte pentru ca adeseori introduc fermoare în „ecuatia“ elegantei sau elastice care permit încaltarea fara alt fel de prinderi. Ghetele Chelsea, de exemplu, sunt exemple de încaltaminte eleganta provenite din perioada Victoriana pentru care carâmbul este sustinut pe glezna cu ajutorul unui material elastic.Pantofii de gala (Opera pumps) sunt modele fara siret care au suferit extrem de putine schimburi de-a lungul celor 200 de ani de cariera pe care îi numara cu mândrie. Se recunosc prin captuseala interioara din catifea si exteriorul lucios, dar si prin decoratiunea plasata la baza bombeului. În perioada regenta engleza erau considerati a fi încaltaminte de interior, iar elementul special era catarama din argint. Odata cu interventia lui Beau Brummell, fondatorul curentului numit „dandy“, aceasta a fost înlocuit cu o funda din catifea.


Pantofii de gala (denumiti si încaltaminte de curte sau opera pumps) se poarta în ocazii si conjuncturi speciale si foarte elegante. Au fost înlocuiti de catre modelul Oxford, dar ramân în cartile de stil ca unii dintre cei mai potriviti pentru o iesire la opera.

Articolul complet pe: You are not allowed to view links. Register or Login

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View