Categorie General > Stiinta si Tehnologie

Frunza artificiala, capabila sa reproduca procesul de fotosinteza

(1/1)

Pamico:
Frunza artificiala, capabila sa reproduca procesul de fotosinteza, ar putea rezolva problema energiei.

Cercetatorii americani au creat o frunza artificiala care este capabila sa transforme lumina solara direct în energie, ce poate fi stocata pentru a fi utilizata ulterior, reproducând astfel procesul de fotosinteza din lumea planetelor.Aceasta frunza - o celula solara din siliciu cu diverse materiale catalitice atasate pe cele doua fete - nu necesita nici conectare externa, nici un circuit de control pentru a functiona, au declarat creatorii acestei inventii.

Este suficient ca aceasta frunza sa fie plasata într-un recipient umplut cu apa si expus la lumina solara, a explicat Daniel Nocera, profesor la Massachusetts Institute of Technology (MIT), principalul autor al acestui studiu, prezentat, joi, în revista americana Science.

Frunza începe sa produca bule de oxigen pe o fata si de hidrogen pe cealalta fata, care pot fi separate, recuperate si stocate pentru a fi utilizate ulterior pentru a produce electricitate.

Astfel, plasând bulele de oxigen si de hidrogen într-o pila de combustie, gazele se combina din nou în apa, producând electricitate, a declarat profesorul Nocera.

Frunza artificiala este alcatuita integral din materiale ieftine si care se gasesc din abundenta pe Terra, precum siliciu, cobalt si nichel, si functioneaza în apa obisnuita.

Celelalte sisteme create anterior ce pot sa foloseasca lumina solara pentru a separa oxigenul si hidrogenul, formand apa, folosesc solutii corozive sau materiale destul de rare, precum platina.

Frunza creata de savantii americani consta într-un strat fin de semiconductori din siliciu, un material folosit la fabricarea celor mai multe celule solare.

Acesti semiconductori transforma energia solara într-un flux continuu de electricitate fara fir în interiorul frunzei.

Un strat de cobalt este folosit drept catalizator, pentru a elibera oxigenul, un carburant potential.

Cealalta fata a frunzei de siliciu este acoperita cu un strat dintr-un aliaj de nichel, molibden si zinc, ce permite eliberarea hidrogenului din moleculele de apa.

Daniel Nocera spune ca dispozitivul nu are nevoie de fir de alimentare, este foarte usor si nu necesits multe echipamente suplimentare, exceptând un sistem de captare si conservare a bulelor de oxigen si hidrogen.

Noul dispozitiv nu este înca pregatit pentru productia comerciala, deoarece sistemul de colectare si mai ales cel de stocare nu au fost deocamdata realizate.

sursa: mediafax.ro

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View