Categorie General > Stiri Interne

REGIZORUL LIVIU CIULEI A MURIT

(1/1)

Pamico:
REGIZORUL LIVIU CIULEI A MURIT

Regizorul Liviu Ciulei a murit în noaptea de luni spre mar?i, la vârsta de 88 de ani, în Germania, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentan?ii Uniunii Teatrale din România (UNITER).



N?scut pe 7 iulie 1923, Liviu Ciulei a studiat teatrul, la Conservatorul Regal de Muzic? ?i Teatru din Bucure?ti, iar apoi arhitectura. A debutat ca actor în 1946, jucând rolul lui Puck în "Visul unei nop?i de var?" la Teatrul Odeon din Capital?. Ulterior s-a al?turat echipei Teatrului Municipal din Bucure?ti, actualul Teatru Bulandra, unde a debutat ca regizor în 1957, punând în scen? "Omul care aduce ploaia" de Richard Nash.

"Liviu Ciulei, un rege al regiei române"

"Azi, 25 octombrie 2011, mi-am sim?it inima împ?r?it? în dou?", a declarat pentru gândul actri?a Oana Pellea. "În?l?at? de discursul regal sus?inut în Parlament de Majestatea sa Regele Mihai ?i sfâ?iat? de vestea plec?rii la cele ve?nice ale regelui regiei române Domnul Liviu Ciulei".

Oana Pellea a lucrat cu regizorul Liviu Ciulei la "Visul unei nop?i de var?".

Liviu Ciulei este director onorific al Teatrului "Bulandra".

Cariera spectaculoas? a lui Liviu Ciulei include peste 20 de filme, la care a lucrat în calitate de regizor, actor sau scenarist, precum ?i numeroase spectacole de teatru, unde ?i-a pus semn?tura ca regizor, scenograf sau actor, aceste produc?ii fiind recompensate de-a lungul timpului cu distinc?ii prestigioase.

La experien?a de regizor, actor, scenograf ?i scenarist s-a ad?ugat cea de director artistic, Liviu Ciulei ocupând aceast? pozi?ie, timp de zece ani, pentru Teatrul "Bulandra" din Bucure?ti, dar ?i pentru Teatrul "Tyrone Guthrie" din Minneapolis.

De asemenea, Liviu Ciulei a fost profesor de teatru la dou? universit??i prestigioase: Columbia University ?i New York University.

Printre distinc?iile ob?inute de Liviu Ciulei, se num?r? premiul pentru regie, la Festivalul de la Cannes, 1965, pentru "P?durea spânzura?ilor", Globul de Cristal, la Karlovy Vary, în 1969, pentru filmul "Valurile Dun?rii", Premiul UNITER, în 1996, Premiul de Excelen?? UNITER, 2001, Premiul de Excelen?? în cinematografia român?, 2002.

Liviu Ciulei era membru de onoare al Ordinului Arhitec?ilor.

BIOGRAFIE LIVIU CIULEI

Data na?terii: 7 iulie 1923

Locul na?terii: Bucure?ti

Studii:
în 1942 se înscrie la Facultatea de Arhitectur?, iar în anul 1943 la Conservatorul de Art? Dramatic?, urmând cursurile paralel.
în anul 1946, absolv? Conservatorul, î?i face ?i stagiul militar, ob?inând gradul de sergent.

Activit??i ?i func?ii:
La 23 de ani, student la arhitectur?, regizeaz? ?i face decorurile pentru primul s?u spectacol profesionist, piesa "Poveste stranie".
între anii 1948 ?i 1956 realizeaz? scenografia la mai multe spectacole de teatru, în unele dintre acestea interpretând ?i diverse roluri.
Din anul 1951, începe s? joace ?i în filme, primul fiind "în sat la noi", în regia lui Jean Mihail ?i Victor Iliu.

Filmografie
- în sat la noi (1951)
- Nepo?ii gornistului - 1953 (r. Dinu Negreanu)
- R?sare soarele - 1954 (r. Dinu Negreanu)
- Alarm? în mun?i - 1955 (r. Dinu Negreanu)
- Facerea lumii - 1957 (r. Gheorghe Vitanidis)
- Valurile Dun?rii - 1959
- Solda?i f?r? uniform? - 1960 (r. Francisc Munteanu)
- Cerul n-are gratii - 1962 (r. Francisc Munteanu)
- P?durea spânzura?ilor - 1964
- Decolarea - 1971 (r. Timotei Ursu)
- Cea?a - 1973 (r. Vladimir Popescu-Doreanu)
- Dragostea începe vineri - 1973 (r. Virgil Calotescu)
- Dimitrie Cantemir - 1973 (r. Gheorghe Vitanidis)
- Un august în fl?c?ri - 1974 (r. Dan Pi?a ?i Alexandru Tatos; serial TV)
- Mastodontul - 1975 (r. Virgil Calotescu)
- Muschetarul român - 1975

Liviu Ciulei, regizor de film
"Erup?ia" - regizor ?i interpret principal
"Valurile Dun?rii"
"P?durea spânzura?ilor" - film pentru care a fost distins cu "Palme d'Or" la Cannes

în 1963, se num?r? printre membrii fondatori ai Asocia?iei Cinea?tilor din Romania (ACIN), al carei vicepresedinte a fost pana in anul 1968.

Liviu Ciulei, director de teatru
1963 ?i 1972 - Teatrul Bulandra
"Lincoln Center" din New York
1981-1986, director al Teatrului "Guthrie" din Minneapolis.
în 1992, Liviu Ciulei devine membru corespondent al Academiei Române.

Profesor
SUA ?i Germania
Dup? 40 de ani de la lansare, filmul maestrului Liviu Ciulei, "P?durea Spânzura?ilor", a rulat în deschiderea oficial? a Festivalului de Film din România.

"Sunt deosebit de onorat c? u?a Festivalului Interna?ional de Film Independent ANONIMUL se deschide cu proiec?ia filmului meu, "P?durea Spânzura?ilor". Reprezentând eforturile artistice de acum patruzeci de ani de a face un film modern, dar cu structura clasic?, acum el poate fi totu?i un imbold pentru arta cinea?tilor de azi spre calitate. Doresc ca acest prim Festival al Funda?iei Anonimul s?-?i împlineasca idealul de a promova lucruri de valoare uman? ?i artistic?. Astfel, el va încuraja publicul, dar ?i pe creatori pentru o selec?ie de gust, atât de necesar? în domeniul cinematografiei."

Altele:
Globul de cristal, Karlovy Vary, pentru "Valurile Dun?rii" (1960)
Premiul de Stat, pentru "Valurile Dun?rii" (1961)
Marele Premiu, Mamaia (1965)
Premiul pentru regie, Cannes, pentru "P?durea spânzura?ilor" (1965)
Premiul Uniunii Arti?tilor Plastici pentru decorul la piesa "Macbeth" de William Shakespeare (1968)
Premiul criticii australiene pentru cea mai bun? produc?ie a anului 1977 cu "Azilul de noapte" de Maxim Gorki la "Old Tote Theatre" de la opera din Sydney
Premiul criticii pentru spectacolul "Furtuna" de William Shakespeare - Teatrul Bulandra (1979)
Premiul "Tony" (echivalentul teatral al premiilor Oscar) pentru remarcabila activitate depus? la "The Guthrie Theatre" din Minneapolis
Premiul "John Housmen", pentru contribu?ia sa la formarea ?i perfec?ionarea tinerilor oameni de teatru în scopul promov?rii unei arte scenice americane, vitale ?i puternice (1982)
Medalia "Sfântul Olav" pentru merite culturale, acordate de Majestatea Sa, Olav al V-lea, regele Norvegiei, pentru montarea în SUA a spectacolului "Peer Gynt" de H.Ibsen (1983)
Medalia "Helen Hayes" pentru spectacolul "?ase personaje în c?utarea unui autor" de L. Pirandello, la Arena Stage, Washington D.C. (1989)
Marele Premiu UNITER pentru "Visul unei nop?i de var?" de William Shakespeare, Teatrul Bulandra (1991)
Premiul Opera Omnia, distinc?ie acordat? de Uniunea Cinea?tilor din România (UCIN) cu prilejul anivers?rii unui secol de la primele proiec?ii de film din ?ara noastr? (1996)
Doctor Honoris Causa al Universit??ii de Art? Teatral? ?i Cinematografic? "I. L.Caragiale" (23 iunie 1997)
Premiul de Excelen?? la a IX-a edi?ie a Premiilor Uniunii Teatrale din România (2001)
Premiul de Cet??ean de Onoare al Capitalei (2 aprilie 2001)
Premiul Opera Omnia, acordat de Funda?ia "Anonimul" (2002)

Liviu Ciulei a fost Pre?edintele de Onoare al Festivalului Interna?ional de Film Independent ANONIMUL, 17 - 22 august 2004, Delta Dun?rii-Sf. Gheorghe

sursa: gandul.info

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View