Categorie General > Stiri Internationale

7 pasi pentru salvarea zonei euro

(1/1)

Pamico:
7 pasi pentru salvarea zonei euro. Ce propuneri are miliardarul George Soros

Investitorul George Soros, cunoscut  drept „omul care a invins Banca Angliei”, pentru ca a pariat 10 miliarde dolari pe o scadere a lirei sterline in 1992, face o lista cu sapte pasi prin care liderii europeni ar putea salva zona euro, potrivit Financial Times.1. Statele membre din zona euro trebuie sa se inteleaga asupra unei noi forme a Tratatului Uniunii Europene pentru a crea o politica fiscala comuna. Astfel, Banca Centrala Europeana (BCE) va asigura lichiditatea pietei, iar Fondul de Stabilitatea va trebui sa sustina riscurile.

2. Daca primul pas este realizat, atunci Fondul de Stabilitate va garanta pentru obligatiunile Greciei, sustinute acum de Banca Centrala Europeana si de Fondul Monetar International. Acest lucru va reechilibra situatia din zona euro, iar datoria Greciei se va reduce cu ajutorul Fondului de Stabilitate.

3. Fondul de Stabilitate trebuie folosit pentru garantarea sistemului bancar si nu a obligatiunilor statelor. Asa ca, recapitalizarea va trebui acordata dupa varianta nemtilor. Germania vrea ca bancile sa aiba acces la bani doar in cazuri de urgenta.

4. Marile banci vor trebui sa respecte ordinele Bancii Centrale. In caz contrar, nu vor mai beneficia de imprumuturi la costuri reduse.

5. BCE va trebui sa asigure stabilitatea bancilor europene prin controale periodice.

6. Pentru a contracara problema imprumuturilor scumpe, BCE va trebui sa reduca si mai mult dobanda de politica monetara. Astfel, Italia, de exemplu, se va putea imprumuta la costuri mici, iar guvernele nu vor "tipari" bani.

7. Bancile vor putea fi recapitalizare, indata ce tarile din zona euro vor stabili o politica fiscala comuna.

sursa: incont.ro

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 
Go to full version
Mobile View